„Поднесох своите извинение за думите на Симеонов  – уж и

...
„Поднесох своите извинение за думите на Симеонов  – уж и
Коментари Харесай

Борисов: Ако тръгна силово да искам оставката на Симеонов, коалицията ще се супи и правителството ще падне

„Поднесох своите опрощение за думите на Симеонов  – „ сякаш ” и „ кресливи ”. Оттук нататък желая да кажа на майките да дадат време да се одобряват законите.“ Това сподели в Дубай министър председателят Бойко Борисов в отговор на настояването за оставка на вицепремиера Валери Симеонов от страна на водача на „Атака“ Волен Сидеров.

„От самото начало имам усещане, че те работят за идея. И с цел да им се случи тази идея, министърът на финансите и общественият министър имаха един времеви порядък, в който двата закона вървяха дружно. Таймингът беше в сряда на Министерски съвет да приемем плана, приехме го, основал съм организация, в петък, който идва, да го гледат в Народното събрание. Бюджетът към този момент е качен, мисля, че на 29 октомври ще го приемем на Министерски съвет. В него са планувани 150 млн. лева повече за майките. Това а уговорките, които съм разписал и приел“, изясни министър председателят.

„Що се касае до оставката на Валери Симеонов, то е малко по-сложно, в сравнение с си го представяте. Когато става въпрос за министри, излъчени от ГЕРБ по съдружното съглашение, макар че ми се сърдят по-късно, дето се вика, не запитвам. Нося партийна отговорност към тези, които са ни изпратили във властта.
Нашите сътрудници са в по-сложна обстановка. Първо, в „Обединени патриоти“ са три партии и имат съдружно съглашение. След това с тях трите сме подписали нашето съдружно съглашение, знаейки от самото начало какъв брой разнообразни, какъв брой нееднакви сме в много от своите разбирания и стратегии. Но по този начин ни бяха подредили българските гласоподаватели и по този начин го направихме“, подсети Борисов.

„На пръв взор настояването на оставка на Валери Симеонов от моя страна нарушава съглашението по простата причина, че Оперативна програма взимат решение между тях, изпращат ми го и се разбираме кой какъв да бъде в обединението. Сиреч, без решение на Оперативна програма това не мога да го направя. Аз мога да го направя, само че няма да има правна стойност в нашите взаимооношения. Второ, в случай че потегли силово да желая неговата оставка, по този начин, както упорстват майките, това значи, че незабавно ще се счупи цялата структура. И майките, макар че споделят, че нямали политически претенции и не търсели събаряне на държавното управление, в действителност, с сходен акт, на процедура то ще падне, тъй като в никаква друга настройка аз не виждам по какъв начин ще се продължи“, добави министър председателят.

„Надявам се „Обединените патриоти“ да решат между тях взаимоотношенията си. Видно е, че сред Валери Симеонов и Волен Сидеров има голямо напрежение. Но в последна сметка, когато са си слагали подписите, като виновни политици сме се разбрали това да е за 4 години. Оттук нататък всичко друго би било дезертьорство, тичане от отговорност и нарушение на съглашението. Моралният акт на опрощение, аз съм го направил пред всички медии. Оттук нататък мога единствено да упорствам да осъществим до дъно уговорките си към майките на болните деца. Децата не са сякаш болни“, сподели още Борисов.

На въпрос дали не се явява пленник на съглашението с Оперативна програма, Борисов отговори: „Естествено, че се явявам пленник. Споразумение значи, че се залагаш и в границите на това съглашение поемаш пасивите, които ти носи“. На имитация – откакто Симеонов не подава оставка, вие сте пленник на този негов акт, Борисов отвърна: „След като Валери Симеонов не подава оставка, да подам оставка аз ли ми казвате?! И да хвърля страната в безпорядък преди да се одобри бюджетът? И всичко, което творим, да отиде напразно, както е отивало десетилетия.“

„Като виждам какво има в профил, тези, които сякаш загряват, в такава тежка злополука ще вкарат страната, че просто ви го подсигурявам. Затова притискам зъби и се пробвам да свърша работата. И мисля, че я правя добре, като виждам параметрите на страната и като виждам отношението на всичко по света към България. Ние сме си извоювали правото всички по света да ни почитат, тъй като сме работили добре и сме постигнали много“, приключи министър председателят.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР